søndag 16. april 2017

God påske

Påsken er her og må vel kunne sies å være et godt vårtegn. Så fort vinterferien er over så begynner mange av oss å snakke om, og å se fram mot påske, en høytid som varierer i tid mellom ca 20. mars og til slutten av april. Har fundert litt på hvorfor det er sånn, og fant ut at det ble vedtatt på et kirkemøte i Nikea i år 325 e.kr. at påskedag skulle være første søndag etter første sykliske fullmåne som inntreffer på eller etter 21. mars. Så vet vi det ;)
Påske er den største og viktigste høytiden i kristendommen, selv om det gjerne er Jul som blir feiret, og lagt mest vekt på.
Det er mange tradisjoner knyttet opp mot påske. De varierer fra land til land, og også fra familie til familie. Både med og uten religiøst innhold. Av typiske påsketradisjoner her til lands kan nevnes: påskeegg, gule kyllinger, påskeharen, påskekrim, enten i bokform eller på tv, og for ikke å glemme påskenøttene på Nrk.
Mange sverger til å dra til fjells for å gå på ski, mens andre ikke har behov for å løpe etter snøen, men velger heller å starte båtpussen, eller hagestell. For meg gjelder nok mest det siste, siden jeg hverken har båt eller behov for å løpe etter snøen.

En ting som har blitt en tradisjon her i huset er kompefesten på skjærtorsdag. Da samles familien til komper og hyggelig lag. I år var vi 15 til bords med stort og smått. Det fylte godt opp i stua, for å si det sånn. Høyt lydnivå, og litt "styrete", men veldig koselig var det.
22 kilo poteter skrelte jeg og Torjus i løpet av en god time.
Og med god hjelp fra Victoria var snart godsakene på gang.
Rett og slett digg :)

Har forøvrig begynt litt i hagen også. Fått rydda litt, kjørt litt søppel, og fått ut godstolene. Kommer snart et passende bord også. Har ting på gang i snekkerbua.
Et skarve drivhus er kommet opp, og fått sådd litt, så får vi se hva som kommer etter hvert.
Noen som husker pytagoras? Måtte tenke litt der, men den datt på plass etter hvert :p
Med disse ord og bilder vil jeg ønske alle en fortsatt velsignet påske, og til slutt:
I disse tider hvor så mange er opptatt av at vi må ta vare på våre tradisjoner, etnisitet, kulturarv og tilhørighet. Tenk litt over påskebudskapet. Mye visdom å ta med seg der ;)

Vi ses

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar